2013. aug 03.

"Nem lelsz gyöngyre, ha nem merülsz tengerfenékre" - kínai közmondás

írta: ZhenQiao!
"Nem lelsz gyöngyre, ha nem merülsz tengerfenékre" - kínai közmondás

   Július 12-én végre eljött a régóta várt nap, vagyis megérkezett a hivatalos visszaigazolás a MÖB-től, miszerint szeptembertől egy egész tanévet Kínában tanulhatok. Az ösztöndíj egy Magyarország-Kína között létrejött kétoldalú kormányközi megállapodáson keresztül jött létre, melynek keretében évente mehetnek ki egyetemi hallgatók Kínába egy éves részképzésre kínai nyelvet tanulni.

  Akik közelebbről ismernek, jól tudják milyen régi álmom, hogy Kínában tanulhassak és személyes tapasztalatokon keresztül ismerjem meg ezt az egyrészt izgalmas, távoli és európaiak számára titokzatosságokkal teli kultúrát, másrészt rohamosan fejlődő országot.

 

  A megjelölt egyetemek közül az elsőről, az OUC-tól (Ocean University of China) kaptam fogadó levelet. Elég meglepő volt, mivel mind az NKE-s tanáraim, mind a MÖB-ösök többször elmondták, hogy ne bizakodjunk előre, mivel rendszeresen előfordul, hogy a pályázók végül nem arra a 3 előre megjelölt egyetemre kerülnek, ahova szeretnék, hanem sokszor egy negyedik ismeretlen helyre kell kiutazniuk. Tehát elmondhatom, hogy nagyon örülök és pozitív jelnek veszem, hogy az első helyen megjelölt egyetem visszaigazolta a fogadásomat. 

 

 Eredetileg nem is Qingdaoba akartam jelentkezni. Alapvetően Shanghai és környéke volt a nagy álmom... Sajnos az egyetemi tanárunk, Sándor óvva intett a déli városoktól, mivel szerinte Shandong tartományba kell menni mindenképp, hiszen ott tanulható legjobban a kínai nyelv az utca emberei között. A sok rábeszélés után nagy szívfájdalommal hagytam magam és 3 Shandong tartománybeli egyetemet jelöltem meg. Ezek közül az OUC (中国海洋大学) egyetem Qingdaoban (青岛市) állt hozzám legközelebb, ezért különösen örülök, hogy ide fogok kerülni. Qingdao elsősorban nem csak azért volt szimpatikus mert Kína északi részén fekszik, hanem van tengerpartja, tiszta a levegő és az égbolt, valamint világhírű söre van :P A 1900-as évek elején a város német koncessziós terület volt, illetve a városnak mindig is szoros kapcsolata volt a németekkel, innen a németek által alapított sörgyár... ergo jó kínai sör :) A németeknek köszönhetően a város tele van európai épületekkel, sőt a városban még egy neoromán stílusban épült katolikus templom is található ... ezért is nevezik sokan Qingdao-t a legeurópaiasabb városnak Kínában.

 

 Azok alapján, amit eddig olvastam és hallottam ismerőseimtől, Qingdao Kína egyik legtisztább városa levegőjét tekintve és sok kínai vágya, hogy nyugdíjas éveiben ebben a tengerparti városban élhessen. :) Remélhetőleg a város Nekem is tetszeni fog és a sok európai vonás valamennyit könnyíteni fog a kezdeti kulturális sokkon. :)

 

 Ízelítőként egy "idilli" videó a városról:

 

 

 

  Már megkaptam a vízumot és az oltásokat hetekkel ezelőtt.... az elmúlt napokban már csak a bőröndbe pakolandó cuccokat kellet beszereznem, átgondolni mi fér be a szűk 23 kg-ba...

 Sajnos Gábort alapból nem vihetem magammal, mivel Ő jócskán meghaladja a 23 kg-ot és amúgy is túl nagy és nem férne a bőröndömbe...:D

Nehéz eldönteni mit válasszak... cipőket... ruhákat... sok nasit, kávét vagy kozmetikumokat... :):):) Ennél érdekesebb az lesz, hogy mekkora és hány bőrönddel fogok haza jönni... állítólag elég olcsón lehet ott ruhákat cipőket kapni, tehát előre félek mi lesz ha beszabadulok 1-2 jó üzletbe ... :) 

Holnap indulás, de még van mit pakolni és átgondolni :)

Nagyon izgatott vagyok és várom, hogy lássam végre Pekinget, Qingdaot és megismerjem a kínaiak távoli világát :)

kép.jpg

  Ha minden jól megy és a VPN működni fog Kínában is, akkor legközelebb már onnan jelentkezem, addig is pakolgatok még ... :)

 

 再见! :)

 

Szólj hozzá