2013. nov 06.

Kínai születésnapi vacsora - avagy a 关系(kapcsolatok) mennyire fontos és mennyire jó!

írta: ZhenQiao!
Kínai születésnapi vacsora - avagy a 关系(kapcsolatok) mennyire fontos és mennyire jó!

Néhány nappal ezelőtt Dórival és még sok koliból-suliból ismert külföldi diákkal együtt meghívást kaptunk Dominic szülinapi bulijára. A szülinapi bulit a Muse VIP termében tartotta, így nem a szokásos „VIP külföldi diákoknak” buli volt, hanem csak a Dominic szülinapi bulijára meghívottak mehettek csak be (...persze a külföldiek így is többségben voltak a VIP-es részlegen).

 

 Izgatottan vártuk az estét több okból is kifolyólag. Egyrészt nagyon kíváncsian vártam, hogy egy születésnapi buli, tud-e  az itt megszokott színvonaltól többet nyújtani, mivel az itt tartózkodásom alatt egyik buli jobb volt, mint a másik. Itt valahogy minden hétvégén fergeteges a hangulat, tök jókat táncolunk és nagyon jó kis társaság szokott összeverődni minden buli alkalmával. Meglepő de ezek a "kínai" bulik messe felülmúlják az otthoni bulikat. Másrészt a buli előtt hivatalosak voltunk Dórival a szülinapi vacsira is, aminek különösképp örültünk. Belecsöppenve egy szűk baráti társaságba alig vártuk, hogy lássuk, hogyan is ünneplik a szülinapjukat a kínaiak.

 

d5.jpg

(Dominicot a Museból ismerjük, ott dolgozik. Ő gondoskodik a VIP vendégek „kényelméről” stb... Tehát mindenki ismeri és ő is ismer mindenkit. Jinani huszonéves srác, sok mindennel foglalkozik, próbál kitörni és minél gyorsabban haladni az életében… Jó szituált, okos, komoly, megbízható srác, sokkal jobban öltözködik, mint a többi vele egykorú ázsiai… egyáltalán nem hasonlít az eddig megismert kínaiakhoz. Egyszóval nagyon értelmes és jó társaság, így a Muse-ban hamar összebarátkoztunk vele. Többször voltunk már együtt kajálni, volt nálunk a koliban Hungarian spiritet kóstolni ésatöbbi…:) Sőt nem csak őt, hanem általa több barátját és ismerősét is megismertük, akik szintén nagyon "jó arcok" nem csak a bulikban, hanem a hétköznapokban is.)

 Bár csak 2 hónapos az ismertség, ennek ellenére - ahogy említettem - szülinapi party előtt Dórival a szülinapi vacsorán is részt vettünk, amire csak a „szűk baráti kör” volt hivatalos. Eléggé meglepődtünk, mivel napokkal előtte említette a buli előtti szülinapi vacsorát, de meg sem fordult a fejemben, hogy azért mondja, mert mi is bele tartozunk ebbe a "szűk baráti" társaságba.

 Nagyon jól esett a meghívás és izgatottan vártam, hogy lássam, hogyan ünnepel egy ilyen félig kínai-nemzetközi baráti társaság... A társaságban 3 kínai, egy ausztrál, 2 török és mi ketten voltunk, így nem hiszem, hogy a klasszikus „kínai szülinapi ünneplést” láthattuk, de mindenesetre nagyon jó kis mulatság volt :) 

d3.jpg

    A vacsi Dominic lakásán volt, mivel Ő főzte a kínai lakomát… Mondanom sem kell, hogy finomabbnál finomabb ételek voltak, köztük sok kedvencünk is (száznapos tojás tofuval, paradicsomos tojás, sült csirkeszárny, csípős marha). Persze 23 éves srác lévén nem kell komoly kínai konyhaművészetre gondolni, de le a kalappal előtte, mivel állítása szerint egész délután a konyhában szorgoskodott. :)

 Nálam a pálmát a  fő étel, a Coca-cola-ban sült csirkemell vitte el … Michelle, az egyik kínai lány állítása szerint, Kínában a szülinapi vacsikon ez a divatos/hagyományos kaja… Dóri ettől függetlenül óvva intett tőle, mivel kiütéseket és gyomorrontást okoz, ha a húst nem a megfelelő mennyiségű Colában sütik ki. (Gyanítottam, hogy Dominic nem a konyhában tölti a legtöbb szabadidejét, így kérdéses volt, hogy a kaja vajon helyesen lett-e elkészítve). Sajnos a kíváncsiságom nem hagyott nyugodni, így neki is estem az ételnek. Annyira jó finom volt, hogy most ez lett a kedvenc kajám, és a receptet is beszereztem! :) Persze Dóri jóslata bevált, mert másnapra az arcom tele lett kiütéssel és a gyomrom is bánta a dolgot. Annyira finom volt, hogy remélem immunis leszek és legközelebb már jobban veszi a szervezetem az akadályokat... :D

  Ajándéknak egy pulcsit vettünk Aylinnal (török lány) és Dórival együtt. Amikor átadtuk az ajándékot, meg sem nézte, hanem gyorsan bevitte a szobájába. Először furcsának tűnt ez a viselkedés, hiszen jó lett volna megnézni jó-e rá a pulcsi, mivel ruhát elég nehéz próbálás nélkül vásárolni. Azonban Kínában az ajándék átvételekor ellentétes szokás van érvényben, mint nálunk magyaroknál. Ha ajándékot adunk egy kínainak vagy kapunk egy kínaitól először is két kézzel kell átvenni/átadni, másodjára nem illik megnézni, kibontani, mivel az kínai szemmel illetlenségnek számít.

d6_1.jpg

    A vacsi után Dominic mesélt az előző éveiről, az életről Kínában és mutatta a viccesebbnél viccesebb képeket. Az Ő történetéből is újra beigazolódni látszott, hogy Kínában a pénznek, vagy a látszat jólétnek mennyire fontos szerepe van. Otthon a mesterképzés alatt nagyon sok Kínával foglalkozó szemináriumot hallgattam végig, egy dolog mindenhol elhangzott: Kínában ahhoz, hogy valaki boldogulni tudjon elég 2 dologgal rendelkeznie: pénzzel és a kapcsolatokkal. Természetesen ez a két tényező szorosan összekapcsolódik, illetve egymás függvényei is. Minél jobban kezdem megismerni a kínaiak életét és minél többet mesélt Dominic is, egyre jobban igazolódnak be az iskolapadban hallott okosságok.  Dominic történeteiből is kitűnik, mennyire lényeges a gazdagság látszatát mutatni, akár van-e pénze az embernek akár nincs. A jólét sok kínainál csak illúzió és külsőség. Minél inkább látszik valakin, hogy jómódban él, annál több lehetősége van az érvényesülésre. A gazdagság és pénz utat nyit új kapcsolatok kialakítására és segít az életben minél sikeresebben boldogulni. A látszat fenntartására jó példa, hogy a nyomornegyedhez hasonlító bádogviskók előtt is drága, felső kategóriás autók állnak, az emberek drága cipők és ruhák hamisítványaiban járnak. A piacokon a luxus termékek hamisítványából Dunát lehetne rekeszteni, nemhiába Kína a hamisítványok országa. Ez a kínai viselkedésmód mindig a magyarországi gentry-ket juttatja eszembe, illetve a gimiben olvasott Mikszáth vagy Móricz regények jeleneteit...

   Visszatérve a társaságra szerintem nagyon szerencsés vagyok, hogy megismertem őket. Nem csak bulizni lehet velük, de lehet rájuk számítani, továbbá nagyon izgalmas emberek. Tipikus mindennel foglalkozó emberek társasága. A modellkedéstől kezdve, a zenélésen át az üzleti életig mindennel foglalkoznak… ebben a miliőben újból és újból elcsodálkozom, milyen lehetőségeket rejt magában az élet itt Kínában…

 

  A Muse-ban természetesen megint volt mindenféle „földi jó” gyümölcs tál, italok és természetesen pezsgő és szülinapi torta. :) A bulin kb. 50-100 lehettünk, rengetegféle náció, nagyon szuper volt a hangulat megint … :)

d1.jpg

  Kicsit a közös fotózásnál, olyan érzésem volt, mintha csak az lett volna a lényeg, hogy minél több külföldi legyen a fotón, nem pedig az, hogy ki az igazi barát, haver esetleg teljesen random ismeretlen külföldi .... Természetesen nem zavar ez a "gentry-s" viselkedés, hiszen minden furcsaság mellett, igencsak izgalmas és szép az élet itt Qingdaoban. :)

d2.jpg

 

Szólj hozzá

vendégszeretet szokások kínaiak vip Muse kínai étel