2013. sze 04.

Újra az iskolapadban!

írta: ZhenQiao!
Újra az iskolapadban!

  Lassan egy hete vagyok itt Kínában, napról napra jobban kezdem megszokni a kínai szokásokat, az egyetemet, kollégiumot és a környéket. Hétfőn reggel volt a suliban az évnyitó, ahol megtudtuk kit milyen csoportba soroltak be, kik lesznek az osztálytársak és milyen kötelező tantárgyak lesznek, illetve miket lehet délutáni tevékenységnek választani.

 

  Sajnos én egy nagyon gyenge csoportba kerültem, aminek nem igazán örülök, mivel szeretnék minél intenzívebben fejlődni. Sajnos ez a 10 hónap igen rövid, úgyhogy nem nagyon van időm lazsálni és ismételgetni, amiket eddig tanultam. Ma volt az első tanítási nap. Két óránk volt ma, magnóhallgatás (magyarul asszem ez a legjobb kifejezés) és írás (az írásjegyek gyakorlása). Igazából, ha lazán szeretném venni ezt a 10-11 hónapot, akkor megelégedhetnék ezzel a csoporttal, de utólag biztos megbánnám. Ezt átgondolva, órák után kértem a tanáriban, hogy tegyenek át egy magasabb csoportba…  A kínait még mindig nem nagyon értem, így elég nehéz bármit elintéznem biztosra… :S Elvileg holnap beülhetek egy magasabb szinten lévő csoport órájára, és ha tetszik, akkor pénteken kicserélik a tankönyveim is. Elég érdekes lesz könyvek nélkül órára menni… főleg nehéz csoportba.. :( de itt Kínában inkább már semmin nem lepődöm meg!

 

DSCN0356.JPG

 

  Óra után több osztálytársamat is kérdeztem, hogy ők nem-e találják túl könnyűnek ezt a szintet, mert egy-két koreai lány nagyon szépen beszélt órán kínaiul. Vannak kínai barátaik és hallottam őket kínaiul telefonálni, nem is értettem mit keresnek ilyen tudással kínai nyelv szakon. Nagyon furcsa volt, hogy teljesen ellenkeztek és megelégednek egy ilyen alacsony szinttel. Egyszerűen hihetetlen, hogy a koreaiaknak, akik nálam sokkal magasabb szinten vannak kínaiból, meg sem fordul a fejükben, hogy magasabb csoportba kérjék magukat, mert félnek a kihívásoktól vagy csak túl kényelmesek… lehet , hogy ez talán egy kulturális különbség?

 

  Az időbeosztás alapvetően elég laza, mivel reggel 8-12-ig van az oktatás és óránként van 10 perc szünet… ez eléggé általános iskolás feelinget ad az egész délelőttnek. :D De jobb is így, mivel ha átkerülök a nehezebb csoportba, akkor lehet egy egész délután és éjszaka sem lesz elég arra, hogy kiszótározzak, megtanuljak leírni és kimondani naponta több tucat új szót! Sőt órák után még szabadon választható foglalkozásokra is lehet járni (kalligráfia, taiji és üzleti kínai nyelv). Sajnos csak ezek közül lehet választani és egyik sem a szívem csücske, de talán a taijira esik majd a választásom! :) Vmit muszáj „sportolnom” itt Kínában is :) Elvileg futást tervezek erre az évre, ezért otthon vettem magamnak egy jó kis speckó futócipőt. Sajnos még nem volt lehetőségem kipróbálni.

 

  A suliban nemzetközi diákok nem vagyunk olyan sokan, mint amire számítottam. Kb. százan lehetünk, ennek jó nagy része koreai. Az osztályban is vagyunk most 27-en és több mint a fele Koreából jött, a többiek meg a világ minden részéről: Oroszo., USA, Costa Rica, Ukrajna, Németo., Thaiföld, Kamerun stb.

 

  Az itteni életről egy másik postban írok, mert annyi meglepő dologban és élményben volt a napokban részem, hogy az megér egy külön bejegyzést :) !!!!!

 

Szólj hozzá

oktatás