2013. nov 20.

我和中国有个约会 - avagy találkozás Kínával, kínaiakkal

írta: ZhenQiao!
我和中国有个约会 - avagy találkozás Kínával, kínaiakkal

  Pár héttel ezelőtt az egyetem nemzetközi programokkal, diákokkal foglalkozó osztálya az egyetem központi kampuszán, a Laoshanon lehetőséget biztosított, hogy a kínai kultúrát bemutató programok keretében a külföldi és kínai diákok találkozhassanak és ismerkedhessenek, így növelve a sikeres kínai tanulás esélyét. A mi kampuszunkról többen is mentünk, kíváncsian várva, milyen programokat találnak ki nekünk, és találunk-e végre „normális kínai barátot”.

 

 Szerintem a rendezvényt egész jól megszervezték. Láttunk tradicionális kínai harcművészetet, különféle tánc bemutatókat, emellett voltak ismerkedős játékok, kalligráfiára bemutató és lehetőségünk volt kipróbálni különféle kézműves dolgot. Persze próbáltak valami nyugati stílusú előadást is produkálni, így történt az, hogy Beyonce és Shakira dögösebb számaira próbált két kínai leányzó (kicsit sem dögös) modern táncot próbált lejteni. Ezen kívül még két egyetemistákból összeverődött zenekar is volt. Egy külföldi és egy kínai. A kínaiak a borzalmasan gyenge hangosítás ellenére, valamint az első benyomáshoz képest igencsak belecsaptak a lecsóba és egész kis buli hangulatot keltettek. :)

 

Íme egy kínai garázszenekar, élőben nem volt rossz:

 

   Az ismerkedés is jobban alakult, mint az elején hinni mertem. A kínaiakról tudni kell, hogy elég erőszakosak és akaratosak tudnak lenni néha, főleg a lányok… A szervezők között elég sok volt a kínai lány, akik igencsak erősködtek, hogy kik mellé üljünk le, kikkel beszélgessünk… Sajnos, néha nem veszik észre, hogy ez a fajta viselkedés mennyire taszító tud lenni. Inkább elveszi az ember kedvét, minthogy meghozza. Főleg, hogy néha úgy érzem, hogy annyira beleélik magukat, hogy nehezen fogják vissza magukat, hogy ne lökdösve, ráncigálva tessékeljenek minket az általuk jónak vélt irányba. Végül sok nyávogást végig hallgatva, sikerült őket lerázni és maradtunk ott ahol akartunk. Nem is bántuk meg, mivel egy nagyon cuki 18 éves „kislány” mellett ültünk, aki sokkal nyugodtabban viselkedett a jelenlétünkben és tök jól lehetett vele beszélgetni. Annyira normális volt kínai lány létére, hogy megkockáztatom, igazából nem is kínai.  :D

 

  Persze nagyon sok emberrel cseréltünk számot, megint ment a szokásos „Készíthetek veled egy közös fotót????” „Olyan szépek vagytok!!!” „Megadod a telefonszámod???” – c. műsor, amiről már tudom, hogy soha nem lesz ezekből barátság. Ezek a kínaiak csak azért csinálják ezt a fejhajtást és dicshimnusz áradatot, hogy később az ismerőseik előtt menőzzenek a sok külföldi fényképével és telefonszámával. A másik frusztráló dolog, ilyenkor, hogy az angolul tudó fiatalok zsigerből angolul kezdenek hozzánk beszélni. Egyrészt nem feltételezik, hogy bármit is eltudunk gagyogni kínaiul, másrészt imádják, ha villoghatnak az igencsak hiányos angoltudásukkal. Néha valaki annyira „pofátlan”, hogy megsem próbálja megérteni, amit mondunk neki, vagy megvárni mit akarunk kínaiul mondani, hanem az angolt erőlteti. Mindenesetre ezt a leányzót megérte megismerni, mert nagyon kedves teremtés, és látszott rajta, hogy ő őszintén szeretne velünk barátkozni, nem csak azért, mert külföldiek vagyunk.

 

 Még egy srác volt, aki bár először eléggé unszimpatikusnak tűnt, de végül bebizonyította, hogy mégiscsak a normálisabbak közül való. Ő azért merészkedett a közelünkbe, mert állítása szerint úgy nézek ki, mint a kedvenc énekesnője Kate Perry …. Hahaha!!! Valószínűleg nem sok képet látott még róla. Erről jut eszembe, hogy az egyik kazahsztáni osztálytársam, aki arcra eléggé hasonlít az ázsiaiakhoz, őt mindig Putyinhoz hasonlítják… Ilyenkor megfordul a fejemben, hogy vajon a kínai könyvekbe, újságokba tényleg a híres emberek képeit teszik, vagy random választanak ki képeket és párosítják híres nevekhez!

 

mmexport1384093662739.jpg

 

 Kíváncsian várom, hogy sikerül-e tényleg igazi „kínai” barátságot kötni, amiben a kínai nyelvhasználat dominál. Nehéz ügy az biztos! Bár az osztályban és koliban is van elég sok ismerős, akikkel lehet gyakorolni az kínait, de amikor arra kerül a sor, hogy valaki kijavítsa a beszédemben, a kiejtésemben vagy az üzeneteimben a hibákat… szerintem egy angolul nem tudó kínai barát lenne a legjobb megoldás.

Úgyhogy csak előre! Jia you – 加油!!!!

Szólj hozzá

oktatás kínaiak