2013. dec 16.

Shopping! Made in China!– vásárlás Qingdaóban

írta: ZhenQiao!
Shopping! Made in China!–  vásárlás Qingdaóban

Kína = made in China, a hamisítványok tömkelege, olcsóság, alkudozás… Ha valaki meghallja a „Kína” szót és a vásárlással párosítja, biztosan ezek lesznek az első szavak, amelyek eszébe jutnak, amivel azonosítani fogja a kínai termékeket.

Ebben a bejegyzésben az vásárlási tapasztalataimat, gondolataimat szedem néhány pontba. A napi cikkek beszerzését kihagyom, mert az igazából nem olyan érdekes történet, mivel sok különbség nincs az otthonihoz képest, vagy csak már annyira megszoktam, hogy fel sem tűnnek a furcsaságok.

 

Tehát a shoppingolással kapcsolatos észrevételeim a következők:

 

  • Bár tudom, hogy otthon is vannak piacok itt mégis új dologként éltem meg. Piacnak én 2 féle fajtáját különböztetem meg. Az egyik a lakóépületek előtt, kisebb tereken, utcán található árusokból álló kisebb „piac”, a másik pedig a nagyobb állandó piacok, pl. Taidong éjszakai piac. A belváros kivételével szinte minden utcán vannak piacosok, akik a földön, kis asztalokon kínálják a portékájukat (pl.: ruhákat, fehérneműt, könyveket, piperecuccokat… és lábbetétet. Nem tudom miért, de itt minden második árus portékájának a fele tuti, hogy cipőbetét. Dunát lehetne belőlük rekeszteni, nem értem miért van belőle ilyen sok). Egy-két árust elvétve napközben is lehet látni, azonban az igazi élet sötétedéskor kezdődik. Akkor megtelnek az utcák, terek piacosokkal, vásárlókkal. Én otthon nem nagyon jártam piacra ruhát venni, mivel plázában kényelmesen, jutányos áron be lehetett szerezni mindent. Azonban itt Qingdaóban, Kínában sokkal hangulatosabb a piacra járás, ezért én is többször körbenézek ezeken a helyeken, ha szükség van valamire. Sőt itt a plázában található üzletek árai és a piaci árak között hatalmas a különbség… :D A piacok a sokkal olcsóbbak, sőt itt szemtelenül lehet alkudni bármire. Sőt a normális piacoknál is sokkal olcsóbb. Ezzel szemben az itt található ruhák kinézete… hmm… egy kis kívánni valót hagy maga után. Kész művészet, bármi szépet és csínosat találni. Másrészt az utcán vásárolt cuccokból nincs több méret, több szín, választék. Ha megtetszik valami és nincs méret, nem igen van lehetőség másikra.

 

shopping6.jpg

shopping7.jpg

 

  • Taidong éjszakai piac, és a többi zsibvásár – A Taidong a leghíresebb qingdaoi éjszakai pia. Elég messze van, taxival vagy 20 yuan, busszal majdnem egy óra, emiatt elég ritkán járok oda. Nagyon fáj is a szívem miatta, mert igazán hangulatos hely. A légkör, a nyüzsgés teljesen más mint a város többi részén, így a piac a felhőkarcolós, nyugatot majmoló Qingdaonak egy teljesen más, sokkal kínaiasabb arcát mutatja. Itt tényleg mindent lehet venni, amit az ember csak el tud képzelni. Sőt, a piac mellett van két plázára hajazó bevásárlóközpont, valamint temérdek kis üzlet húzódik a piac oldalában is. Bár a boltokban nem megengedett az alkudozás, de a hatalmas akciók miatt, nincs is rá szükség. A csizmámat is az egyik ilyen cipőboltban vettem, eléggé jutányos áron (kb. 1100 yuanről 300 yuanra leárazva :)). A piacon szintén nehéz az ízlésemnek megfelelő ruhát találni, így hosszas keresgélés után mindig valami, tök egyszerű kötött pulcsi mellett döntök. Egyre inkább úgy tűnik, hogy kínaiaknak megrögzött mániája, hogy mindent ész nélkül teleaggatnak fodrokkal, strassz kövekkel, virágokkal, pillangókkal stb. Én ettől általában hülyét kapok, mivel egyáltalán nem tudok ezzel a stílussal azonosulni… Sajnos ezt a pénztárcám bánja, mert normális ruha hiányában vagy az egyik pláza európai üzleteiben vásároltam a téli cuccaim, vagy a Taidong-on „kamionról leesett” Zara ruhákat áruló piacostól. Zara-n kívül, rengeteg a hamisítvány is pl. Adidas, Nike, Puma cipők és ruhák, a parfümök, sminkcuccok, órák és az ékszerek. Nemhiába a kínaiak a legprofibbak a koppintásban!

 

shopping2.jpg

shopping5.jpg

shopping3.jpg

shopping5.jpg

 

  • Plázák – Eddig három plázában fordultam meg csak. Qingdao ha jól tudom az 5. legdrágább város Kínában, a gazdagok ide járnak nyaralni, szórakozni és shoppingolni, ezért a plázákat nem az én ösztöndíjamhoz találták ki. Nem úgy kell el képzelni, mint az otthoni plázákat, itt az akciókat annyira nem reklámozzák, másrészt az otthoni üzletek közül csak a Zara, Mango és H&M van, a többi számomra nem ismert bolt ennél csak horrorisztikusabb árakon adja a cuccokat. Itt meg kell jegyezni, hogy ez a 3 üzlet bosszantóan drágább, mint otthon. A legegyszerűbb basic ruhadarabok, amik otthon pl. 1500 Ft körül mozognak azok itt Ft-ba átszámolva 3-4 ezer forintért kapható. Bár a legjobb ösztöndíjat kapom, diákként igencsak meg kell gondolnom, mit vegyek meg, mire van igazán szükségem, mert az árak irreálisan magasak. Nem beszélve arról, hogy a 2 hónapos téli szünetben egy hosszabb kirándulást tervezek, amire veszettül kellene spórolni.

 

shopping1.jpg

 

  • A smink, pipere cuccokat sem olyan egyszerű beszerezni, mint otthon. Itt csak 2 drogéria van, amiben elég szűk a kínálat, valamint horror áron vannak itt is a cuccok. Az egyik a prémium termékeket árulja (oda inkább be sem megyek), a másik pedig a DM-hez hasonlító Watson. Az otthon olcsónak számító sminkcuccok, hajfestékek azért itt majdnem a duplájába kerülnek. Még szerencse, hogy nem vagyok az a sminkelős, különben szép kis összegeket kellene otthagyni. Eddig egy szempillaspirált vettem, de azt az utcán egy árustól kemény 300 Ft-ért. Szerencsére nem vágtak át, és majdnem meghaladja a több ezer Ft-os Loreal szempillaspirál tudományát. Vettem még hajfestéket is (nyugi nem utcai árustól), ugyanazt a márkát és színt, amit otthon, azonban ez a kínai valahogy sokkal jobb, sokkal jobb minőségű utána a hajam, mint az otthoni festéskor. Ettől függetlenül a kínai víz annyira koszos és rossz, hogy a hajamból kétszer olyan gyorsan kopik ki festék, mint otthon.

     

  • Otthon azt hittem a kis ösztöndíjam elég lesz arra az, hogy teljesen új ruhatárat alakítsak ki az, mert az ember azt gondolná Kínában minden milyen olcsó...  Egyáltalán nem így van. Ami szép és igényes, annak itt is meg kell fizetni az árát, néha még többet is mint otthon. 

     

  • Továbbá, ha már drága is lesz, gondoltam sebaj, itt biztos sokkal több ruha lesz a méretemben, mint Magyarországon. Otthon alig tudok magamnak ruhát venni, mert minden ruha nagy rám... ez itt sem megy másképp. 20 ruhából 3 ha jó rám. Az, hogy a kínai lányok kicsik és véknyak egyáltalán nem igaz. Ők is ugyanannyira sokfélék, mint mi, ők is ugyanazokkal a különböző adottságokkal rendelkeznek, úgyhogy a ruhavásárlás itt sem egyszerű ... :( De legalább itt sikerült nyári ruhát vennem, kettőt is... ez azért nagy szám számomra, mert otthon egész nyáron egy boltba sem találtam olyan egybe ruhát, ami nem esik le rólam. Úgyhogy egy pont Kína javára!

Szólj hozzá

vásárlás Qingdao