2014. feb 21.

Györgyi tervez, Isten végez ... Avagy rövid összefoglaló arról; hogy a tervekhez képest mit sikerült összehozni az elmúlt másfél hónapban!

írta: ZhenQiao!
Györgyi tervez, Isten végez ... Avagy rövid összefoglaló arról; hogy a tervekhez képest mit sikerült összehozni az elmúlt másfél hónapban!

  Azt tervezem, hogy minden városról, helyről egy vagy több bejegyzést fogok írni, annak függvényében, hogy miről mennyi mesélnivalóm van. Ez valószínűleg elég sok időt fog igénybe venni, így "előzetesként"  jöjjön ez a bejegyzés nagy vonalakban milyen benyomás ért a különböző helyeken.

 A meglátogatott országok, különböző helyek mind hozták azt, amit még decemberben elképzeltem és megálmodtam. Sőt Bangkok, Kambodzsa a vártnál sokkal jobban lenyűgözött és rabul ejtett... :) :) Ha lenne lehetőségem biztosan visszamennék  mindhárom indokínai országba kirándulni vagy akár pihenni hosszabb időre. A meglátogatott helyeken is sokkal több időt el tudnék tölteni (főleg Angkor és Sihanukville), de rengeteg gyönyörű felfedezetlen hely van még Thaiföldön és Vietnámban is. :)

 

 Az utazás során eredeti tervet legnagyobb sajnálatomra nem tudtuk tartani. Thaiföld előtt kellett tartanunk egy párnapos kényszerpihenőt a khmer fővárosban egy nem várt esemény miatt, ezért a thaiföldi tervek fele meghiúsult.  :(

Összességében mégis több helyet néztünk meg, mint amit terveztünk, illetve Phnom Phen-ből is sikerült kihozni a legjobbat.  Ez az út megtanított arra, hogy érdemes nyitottnak lenni a világra, azonban jobb paranoiásnak lenni, mint könnyelműnek, amely igencsak súlyos problémákhoz és nyűghöz vezethet. Bár alapvetően bizalmatlan vagyok az emberekkel, az út során sokkal nyitottabb lettem az emberek felé. Meg nem tudnám számolni, hogy a világ különféle szegletéből mennyi embert ismertem meg, mennyi emberrel kötöttem pár napos barátságot. Mindettől függetlenül egy életre megtanultam azt is, hogy nem árt folyton ébernek és gyanakvónak lenni, hiszen egy idegen helyen saját magunkon kívül senkit nem vehetünk biztosra. 

 

Az állomások és röviden egy két benyomás:

 

Guangzhou: Dél-Kína egyik nagyobb városa. Sokkal jobb, mint amire számítottam. Kevesebb szmog, mint itt északon, emellett jó idő és pálmafák mindenhol. A legjobb mégis az volt, hogy a kantoni nyelvjárás ellenére egyszer sem éreztem magam kellemetlenül, mert a putonghuat (hivatalosan használt kínait) mindenki tisztán és érhetően beszéli.  :)

 

Hongkong: csak egy napot töltöttünk ott, úgyhogy az a nap szószerint versenyfutás volt az idővel. Felhőkarcolók, modern épületek lenyügöztek, a kilátás a Victoria Peak-ről pedig páratlan. 

kép1.jpg

 

 

Vietnám  - éjjel nappal motoros felvonulás feeling

 

Hanoi:

Első benyomás „Te jó ég, hol vagyunk???”. Inkább hasonlít egy nagy falura, mint egy fővárosra. Örült közlekedés, mindenki motorral közlekedik, ilyen sok motort még nem láttam soha... a motorosoknak köszönhetően folytonos zajban él az ember, ehhez képest Kína a nyugalom szigete.  A negatívumok miatt kárpótol az olcsóság és a finom ételek. Szinte alig tud valaki angolul, úgyhogy a vásárlás és az útbaigazítás elég viccesen zajlott. 

kép2.jpg

Ha Long Bay: n

Nem lehet szavakkal leírni mennyire gyönyörű… egy életet el tudnék ott tölteni.

kép3.jpg

Monkey Island:

Ha Long Bay-hez hasonló benyomás plusz isteni kaja a szállásunkon. Először ott volt 22 fok körül, ami elég jól esett januárban.

kép4.jpg

Ho Chi Minh City: 

Nyüzsgő nagyváros szintén örült közlekedéssel, nevetségesen olcsó cuccokkal és finom ételekkel. Bár vannak Hanoihoz hasonló szegény, szemetes részei, de itt már érezni a fejlődést. Hanoi után pozitív csalódás.

kép5.jpg

 

 

Kambodzsa - a nagy kedvenc

 

Siem Reap:

Bár Angkor Wat miatt drága turista városnak számít, még itt is nevetségesen olcsó volt minden, az alkudozásról nem is beszélve. Kambodzsa az embereivel, a kultúrájával, a szegénységgel és egyszerűségével teljesen rabul ejtett.

 

Angkor Wat: Gigantikus és meghökkentő templom együttes. Leírhatatlan élmény biciklizni a templom maradványok és khmer házak között, saját szemmel látva, hogyan élnek a khmerek.

kép6.jpg

 

Sihanoukville: A földi paradicsom nevetséges áron. Angkor után azt gondoltam, hogy már szebbet nem láthatok, de mégis. Itt Kambodzsa végleg és kitörölhetetlenül a szívembe véste magát. Gyönyörű táj, szinte érintetlen tengerpart, kedves emberek, hangulatos szállások, finom ételek.

kép7.jpg

Phom Phen: Egy balszerencsés esett miatt beütemezett kényszer állomás. Első benyomás rémültség, félelem és kiábrándultság a közbiztonság és az elmaradottság miatt. Köszönhetően a hostelben megismert embereknek, illetve, hogy nem hagytuk a történtek elvegyék a lelkesedésünket, végül a legjobbat hoztuk ki az ott töltött napokból.

kép8.jpg

Thaiföld

 

Bangkok: Először egyedüllét és magányosság jellemezte, majd új barátságok kötődtek és minden a lehető legjobbra fordult. Kínai gyakorlás shoppingolással és városnézéssel összekötve. Bangkok nekem nem a bulikról és szexturizmusról híres Bangkok, amit az emberek a hírekből vagy a filmekből elképzelnek, hanem egy biztonságos, jól élhető város, tele pozitív élménnyel.

kép9.jpg

 ... Itt a vége fuss el véle

The End

Szólj hozzá

utazás téli szünet Thaiföld Vietnám Bangkok Kambodzsa Guangzhou Angkor Wat Hanoi Sihanoukville Siem Reap Ho Chi Minh City Hongkonk Ha Long Bay Monkey Island Phom Phen