Györgyi a világ körül

Utazós beszámolók és emlékek a Kínában töltött időről

2014. jún 02.

Boldog sárkányhajó ünnepet mindenkinek!

írta: ZhenQiao!
Boldog sárkányhajó ünnepet mindenkinek!

 Újra hosszú hétvégénk van, megint egy újabb ünnep, így ma nem mentünk suliba. Mivel egész hétvégén esett, és a hőmérséklet visszament vagy 13 fokra, így nem nagyon tettem ki a lábam a koliból.

 Mivel az eddigi ünnepekről szinte semmit nem írtam, ezért erről a sárkány hajó ünnepről írok pár mondatot:

 A holdnaptár szerinti minden év ötödik hónap ötödik napján ünneplik, ami az idén hétfőre esik, így háromnapos munkaszünettel ünneplik százmilliók a Duanwu ünnepét, a sárkányhajó-fesztivált.

 A népi ünnepet 1949, az új Kína kikiáltása után feudális hagyományai miatt jó ideig nem sorolták az állami ünnepek közé, elsőként 2008-ban kapott ismét hivatalos rangot, munkaszüneti napot. 

 A mítosz szerint azért igazítják ehhez a dátumhoz az ünnepélyt, mert Kína egyik ünnepelt költője, Qu Yuan bátran szembe szállt a császári hatalommal, majd mielőtt a császár keze lesújtott volna rá, ő önként a folyóba vette magát. A nép által is közkedvelt művész ezzel a tettével kivívta az emberek tiszteletét, akik hajóval indultak útnak, hogy az éhes halaktól megóvják a hős testét.

 A fesztivált nem csak sárkányhajó versenyek jellemzik, de elmaradhatatlan szokás ilyenkor a bambuszlevélbe bugyolált, piramis alakúra formázott, tölteléket rejtő ragadós rizs (cungce) fogyasztása is. E kis csomagoknak ilyenkor nagy a keletje, ezért is ajándékozzák egymást velük az emberek. Délelőtt a szobatársam reggeli gyanánt meg is ajándékozott egy ilyen kis batyúval. :)

Hong Kong Dragon-Boat-Festival-Aberdeen (2).jpg

 

zongzi_doorsnij_51ba31153e27e.jpg

 

 Holnaptól azonban újra fojtatódik a suli. Probálom kihasználni, hogy rossz idő van és nem csábít a tengerpat, így talán jobban tudok koncentrálni a rohamosan közeledő nyelvvizsgára...

Szólj hozzá

Kína sárkányhajó fesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorgyikinaban.blog.hu/api/trackback/id/tr316258177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása