2015. jan 30.

美人 - plasztikai sebészet, szépség ipar a turizmus és szórakoztató ipar egyik motorja

írta: ZhenQiao!
美人  - plasztikai sebészet, szépség ipar a turizmus és szórakoztató ipar egyik motorja

 Koreában kb. második estémen megláttam életem egyik legvisszarettentőbb, ijesztőbb műsorát a Let it me!-t. Nem kell semmi horrorisztikus tartalomra gondolni, csak nem bírom a műtéteket, és nem utolsó sorban a műsorban plasztikai műtétért való versengés eléggé kiábrándító és elszomorító számomra.

 A szereplők szépséghibával rendelkező fiúk és lányok, akik műsor segítségével szeretnének megszépülni, és/vagy a társadalom vagy önmaguk által felállított elvárásoknak megfelelni. A műsorban egy nagyobb, plasztikai sebészekből és szakemberekből álló csoport tervezi meg, hogyan lehet rajtuk "segíteni". 100 jelentkező van, végül az orvosok és a közönség együtt szavazza meg, ki a "legcsúnyább" és kapja meg a nyereményt: plasztikai beavatkozásokat és egyéb kezeléseket.

 Van akinek tényleg szüksége van ezekre a beavatkozásokra, és a műsor nagyon jó lehetőség a változtatásra, azonban sokan önmagukkal nem elégedettek, változtatni akarnak a testükön, arcukon. Lehet más országban is van ilyen műsor, és máshol is ilyen fontos a szépség, az ideális külső, de mindenesetre engem ez a koreai műsor nagyon meglepett.

 Kínában sokszor hallani, hogy koreaiak mennyire könnyelműen és gyakran műttetik magukat, sőt a kínaiak előszeretettel emlegetik, hogy a koreaiak azért szebbek, mert ott mindenki legalább egy plasztikai műtéten átesett már. Persze a csingik főleg a sorozat és popsztárokból indulnak ki... Az egész csak irigységből megy, nekem egy koreai ismerősöm sem volt még ilyen műtéten, hiszen elég drágák, hosszú a felépülési idő stb. A tények végülis azt mutatják, hogy mégis ebben az országban van a legtöbb műtét, bizonyos statisztikák szerint minden 77. embernek volt már valamilyen szépészeti műtétje. Legtöbben a szemüket, orrukat és homlokukat műttetik.

 A rosszmájúság ellenére a kínaiak is rajonganak a koreai szépség iparért, kozmetikumokért, plasztikai orvosokért. Nevesebb koreai plasztikai sebészek gyakran "turnéznak" Kínában, amikor is napok alatt betelnek az időpontok. Emellett rengeteg kínai jön ide plasztikai műtétért. Ezzel kapcsolatban többen mesélték, hogy 1-2 műtét annyira nagy változást okoz, vagy a kínai hölgyeknek nehezükre jut visszajutni országukba, mivel az útlevél fényképre nem hasonlító, új, szebb arcot kapnak. Pont ezért, sok koreai sebészet külön tanúsítványt állít ki, mely személyes adatokkal igazolja a pácienseket, és megkíméli őket  az útlevél ellenőrzés esetleges kellemetlenségeitől.  Az, hogy a koreaiak vagy a kínaiak a szebbek, azt pedig nem lehet eldönteni, hiszen minden ember más. 

 Visszatérve a szépség turizmusra, nekem rengeteg orosz, koreai és japán ismerősöm csak kozmetikumok vásárlása miatt képes ide utazni pár napra. Kínában is rengeteg féle márka van, mégis ők is, én is, és a többi külföldi ismerősöm is inkább a koreai kozmetikumokban bízik. Jól mutatja ezt, hogy az egyetemen amint elterjedt Dél-Koreába utazásomnak a híre, rengetek kínai és orosz ismerősöm kért meg, hogy visszautazáskor vegyek nekik 1-2 kifogyóban lévő terméket. 

A tévéműsorokat illetően, van ennél még furább műsor is, aminek a témája a visszaműttetés (már nem vetítik). Erre azok az emberek jelentkeznek, akik már több, akár tíznél több műtéten estek át és szeretnék visszakapni az eredeti arcukat, alakjukat. :D

Bár ez a műsor érdekesebbnek tűnik a többinél, amit eddig láttam, mégis kicsit elrettent engem, úgyhogy unalmas  percekre inkább maradok sorozatoknál.

Szólj hozzá

Koreaiak