2013. okt 14.

A "kínai" konyháról képekben

írta: ZhenQiao!
A "kínai" konyháról képekben

 Íme néhány kép/bizonyíték azoknak, akik attól tartanak, hogy a Kínában töltött egy év alatt le fogok fogyni....

 

 Jelentem, fogyás nincs és nem is lesz, mivel a kínai ételek sokkal finomabban, mint otthon... Legszívesebben egész nap csak ennék, ennék és ennék! :)

Még csak bő egy hónap telt el, de már így is nagyon sok fajta ételt kóstoltam. Az egyetem környékén egymást követik a kínai, muszlim, japán, koreai éttermek és az utcai árusok. Délben tanítás után az osztálytársakkal, kolis ismerősökkel mindig a környéken ülünk be valahova ebédelni.

Minden ételről természetesen nincs képem, de érdekességképen következzen néhány kép:

 

Huntun - leves (馄饨) 

huntun.jpg

Mostanában ez a kedvencem. A húsleveshez lehetne hasonlítani, zöldség és jiaozi van benne (hússal vagy zöldséggel töltött tészta). Lehet kérni rákkal, hínárral, sertés hússal stb. Egyik finomabb, mint a másik... sajnos ez a étterem nem a környéken van. :(

 

 Ha nincs időnk elmenni a kedvenc huntunos éttermünkbe, vagy éppen késő éjszaka jut eszünkbe, hogy vacsizni kellene, akkor az utcán is lehet fincsi huntunt kapni (zacskós tálban, nem értem miért jó ez???? :)) Hozzá sült kenyeret, BBQ-t (csirkeszárnyat szeretjük a legjobban) szoktunk enni.


huntun leves.jpg

 Jiaozi, paradicsomos-gombás tojás, saláták - tökéletes "vacsi v. reggeli" egy átbulizott este után, a legjobb a világon:

kajaflash.jpg

 Száznapos tojás (皮蛋) gyömbérrel. Igazából csak pár hónapos :) Hidegen tálalják, íze hasonlít a főtt tojásra, de annál különlegesebb, finomabb... Aki egyszer megkóstolja, biztosan a kedvenc kínai ételei közzé fogja sorolni.

bidan.jpg

 

 

 Gongbaojiding( 宫保鸡丁)- a jollyjoker kínai étel:

gongbao.jpg

 Zöldséges sült tészta (炒面) - természetesen jobb, mint az otthoni. Csak győzzem megenni., a normál adag nekem 3 evésre elegendő.  :)

csaomian.jpg

 

 Csípős zöldséges marha és az elmaradhatatlan Qingdao sör:

marha.jpg

 Utcai kaja - sült hús, saláta, hagymás "kenyér" zacskóból: 

streetfood.jpg

sali2.jpg

Mostanában kezdem megunni a jól bevált éttermeket, ezért az utcán keresem a vacsorának valót...a tegnapi napig nem volt semmi probléma .... Pl. a felső képen látható húsit és hagymás lángoshoz hasonlítható tésztát imádom, még akkor ha szerintem tegnap óta emiatt van egy kis probléma a gyomrommal. (Hmmm.... emiatt nem volt ma túl egyszerű napom a suliban.)

A saláta is szuper... első látásra kicsit furcsa volt, mert nincs paradicsom és a többi otthon bevált zöldség a választható alapanyagok között.. helyettük van sok-sok ismeretlen eredetű "zöldség", tészta, gomba, tofu... Szerencsére szeretem az ízüket, úgyhogy elég sűrűn látogatom ezt a helyet is. Az utcán lehet még venni mindenféle baozit, húsokat, édességet, péksütiket.... mindent, amit csak el bír képzelni és meg tud enni az ember.

 

 Az életmentő kedvenc japán ételeink:

japikaja.jpg

japi2.jpg

Állítólag a japán kajához nem sok köze van. Mindenesetre nagyon finom, sok és olcsó. Sőt a menüben (kétes eredetű, kinézetű és ízű) leves is van (Első, második kóstolásra szörnyű, de mi kitartóan próbáltuk megenni. Sikerült, már szeretjük is! :)) A kedves személyzetet nem is említettem még. Általában két srác van az étteremben, a vezető és egy pincér, akik nagyon rendesek és még beszélgetni is lehet velük. Az étterem normál esetben 9-kor bezár. Bezzeg, ha Dórival arra kószálunk mindig kapunk asztalt, és türelmesen várnak (és stírölnek) amíg befejezzük a vacsit!

 Fake pizza a Red Tomato "olasz" étteremből: 

pizza.jpg

A szakács szerintem eddig csak képről láthatott pizzát... Pl. a hawaii pizzára uborkát tesznek stb. Ettől függetlenül a pizza, rizotto, spagetti "ehető"... Az fuwuyuenek/pincérek itt is kedvesek, csak néha zavarba ejtően sokan ugrálnak körbe minket. Ilyen a waiguorenek élete! :D

 

 

 Éééés az elmaradhatatlan nyugati/amcsi helyek:

meki.jpg

A újdonsült koreai barátnőm/padtársam Zhu Yan nagy McDonalds (麦当劳) rajongó. Ha Vele járom a várost annak sokszor Meki lesz a vége! :) (vagy KFC) Legalább nekem is van ismerős íz "Magyarországról" :D!!! Sajnos gulyás levest, egyéb otthoni ételt még nem találtam, ezért nosztalgiázni a Mekibe megyek.

 Jó kávéért sajnos a Starbucksig (星巴克) kell menni.

starbuck.jpg

Reggelente 3in1-ben Nescafet szoktuk inni, ebéd után hazajövet az étteremből van egy shakeres büfé, ahol egészen iható a kávét adnak.... de azért hiányzik az otthoni kávé.

Néha kávé után sóvárogva elmerengek azon, milyen jó is volt a Magos "nyomós" kávé! :)

 Red Bull Vitamine Functional Drink :D - ha a kínai kávé nem hat, erre legalább lehet számítani:

niunai.jpg

 Befejezősül egy jó tanács! Ha Kínában vásárolsz édességet, üdítőt soha ne dőlj be a látszatnak! lásd: Sárgadinnye ízű görögdinnyés üdítő... 

DSCN1015.jpg

Múltkor nagyon vágytam valami édességre és az éjszaka közepén nyálcsorgatva kiugrottam a koli melletti szupermarketbe venni egy kis nápolyit. Hmmm... lehet egy ideig nem fogom megkívánni. A csomagolás szerint csokis nápolyit vette, igazából valami citromos, vaníliás ízű, kinézetű, gázolaj szagú "nápolyi" volt benne... :(

 

 

 Zhu egyik szombat este elvitt egy nagyon jó koreai étterembe,  ahol szintén finomabbnál finomabb ételeket lehet kapni... mostanában oda járunk enni. Isteni a sült rizsük, valamint lehet kapni valami pizzához v. tócsnihoz hasonló ételt is, amiről szintén nem lehet leszokni... Sőt az árak itt kb. 200-400 Ft között mozognak, tehát elég olcsón jól lehet lakni. Akkora adagokat adnak, hogy az ebédem második felét vacsorára szoktam megenni. :) Igen, Kínában napi pár száz Ft-ból is degeszre eheti magát az ember. :D

 

Utóirat (ezt ma láttam, muszáj betennem):

A kajálást a koliban így is meg lehet oldani, lásd a képen:

IMG_20131014_134858.jpg

A tengerből frissen kihalászott hal, egy rövid szárítás után már fogyasztható is. Csupán csak egy üres vállfa szükséges... no comment. :D Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá

betegség étterem vendégszeretet szokások kínaiak japán étel kínai étel Huntun Streetfood Koreaiak Gyorséttermek