2013. dec 31.

Bárányfelhő? Qingdao-köd? Szmogfelhő!

írta: ZhenQiao!
Bárányfelhő? Qingdao-köd? Szmogfelhő!

 Amikor augusztusban megérkeztem Pekingbe, örömmel vettem észre, hogy a médiából ismert hírhedt pekingi szmog rosszindulatú túlzás, mivel a kék eget a száz ágra sütő nap és a néhány bárányfelhő ékesítette.

  Később a szeptemberi kirándulásunk alkalmával már kapunk egy kis ízelítőt a szmogból, amikor a Pekingbe tartó vonatból próbáltuk Tianjint (Kína egyik legnagyobb városát) pár percre szemügyre venni. Sajnos a szmog miatt, nem az „irigylésre méltó, big city life” érzés fogott el minket, hanem inkább a „gyorsan haladjunk tovább” érzés, mert a városszélén húzódó gyárkémények alatt mi is pillanatok alatt levegő után kapkodtunk...

 Tianjin a vonatból:

szmog6.jpg

 

 Qingdao-ba visszaérve nyugodtan tapasztaltam, hogy itt még mindig tiszta a levegő, a gőzerővel növekedő kínai iparosodás kártékony hatásai miatt nem kell aggódnom. Qingdao méltán Kína egyik legélhetőbb, legzöldebb városa, ahova az idősebb korosztály is költözni szeretne, tehát a néha napján felbukkanó szmogot én lelki békém megőrzése végett elneveztem „qingdao-i ködnek”. Így talán nem olyan illúzió romboló és az új otthonom megmarad olyannak a fejemben, amilyennek elképzeltem.

Nyáron még szép kék volt az ég! :) (a kampusz főbejárata):

szmog8.jpg

 

   Azonban december elején az eddig jelentéktelen köd egész napos, fullasztó jelenséggé változott. A hónap elején nappal annyira kellemes volt az időjárás, hogy egy szál pulcsiban futottam, éjszaka pedig olyan hideg volt, hogy csak az elektromos takaróval lehetett kibírni az éjszakákat. Talán a nappali és éjszakai hőmérséklet közötti hőmérsékletnek köszönhetően tetőzött a levegő szennyezettsége, esetleg közrejátszott a november végi robbanás is (Huangdaoban, Qingdao egyik gyárak tömkelegéről híres kerületében felrobbant egy olajvezeték, ami terrortámadáshoz hasonló pusztítást, kb. 50 halottat és 160 sérültet hagyott maga után), vagy talán a fűtési szezon is okozhatja, de vannak olyan napok, amikor tényleg alig lehet ellátni az utca végéig. Néha olyan magas a szennyezettség, hogy a hírekben is a zárt ablakok mellett, az otthon maradást javasoltják a lakosságnak.

Kilátás a koliból egy szmogos délutánon:

szmog5.jpg

"Lélegzetelállító"! A Shijie Gongyuan meseszép kínai park is szmogba burkolózott, így a napsütéses téli napon tervezett séta nem a legegészségesebb időtöltés:

szmog2.jpg

 

 A legkiábrándítóbb az volt, hogy tegnapelőtt nyugisan tanulgattam a könyvtárban, amikor észleltem, hogy a bárányfelhők milyen gyorsan tovaszállnak az égen, persze hamar felocsúdtam, mivel csak az egyetem melletti gyár eresztette ki magából a füstöt… :S

Az a bizonyos bárányfelhő .... no komment:

szmog3.jpg

szmog4.jpg

 

   A koliban is egyre többen vannak, akik a szmog miatt suliba sem jöttek. Meghökkentő, hogy a fulladás mellett, a szmog pár nap után egyre több és kellemetlenebb hatással van az emberekre. Van olyan osztálytársam, akinek a szeme gyulladt be olyan súlyosan, hogy a kórházban kötött ki. Másoknak a fulladás lett olyan súlyos, hogy pár méter után úgy lihegnek, mintha egy futóversenyről jöttek volna. Nekem és az egyik tanárnőmnek rengetek viszkető, vörös kiütés ömlött ki az arcunkon. Otthon mindig büszke voltam a bőrömre, soha nem kellett használnom semmit, itt meg már a sokadik arcápolót dobhatom a kukába, mert semmi nem használ. Sőt már nem csak az arcomon jönnek ki a kiütések, hanem a mellkasomon és a fejemen is... néha ha tükörbe nézek legszívesebben elsírnám magam. Nem tudom hány kencét kellene még kipróbálnom, hogy legalább egy kicsit jobb legyen. Lehet egyszerűen csak fel kellene hagyni vele és abban reménykedni, hogy majd nyáron a magyar levegőn minden rendben lesz.

 Tehát a szmog nem csak a vezetőknek, de a lakosságnak is elég drága mulatság. A sok gyógyszeren, kencén kívül egyre többen költenek arcmaszkokra. Kínában persze ebből is nagy divatot csináltak. Az arcmaszknak mindenféle fajtáját be lehet szerezni: színeset, pöttyöset és kockásat, csili-vili strasszköveset, plüssállatosat, mesefigurásat, hellokittyst … tényleg bármilyet.

 

 

Íme egy állatfigurás "cuki" arcmaszk. 
év7.jpg

Mellesleg a képből jól kivehető, hogy a kínai lányok (az Ázsiában hódító nőideál) cukiság/kislányosság elérése érdekében milyen plüssállatos cuccokat képesek magukra aggatni (sapka, arcmaszk,kesztyű)

Indulás suliba vagy csak ki a városba! Idén a téli kiegészítők az arcmaszkkal egészültek ki... 

szmog7.jpg

Szólj hozzá

divat tél szmog öltözködés Peking Tianjin Qingdao