2015. jan 12.

Hawaii Kínában

írta: ZhenQiao!
Hawaii Kínában

 Sanya, ahogy már előző posztokban említettem a második állomása volt a karácsonyi utazásnak. Itt egész évben nyár van, gyönyörűek a strandok, pálmafák mindenhol, ezért kínai Hawaii-nak nevezik sokan a várost. A város 1-2 pontján járva tényleg megérdemli ezt a becenevet, hiszen tényleg teljesen paradicsomi kép tárul az ember szeme elé. :)

img_20141227_150855.jpg

 

  A város Kína legdélibb pontjaként van számon tartva, Hainan sziget legdélibb pontja. Kék ég, kék tenger, ahol az ég és föld összeér, a földtől égig tartó kékség a végtelenséget, világ végét szimbolizálja. A végtelenség szimbóluma miatt sok jönnek ide nászútra, azért, hogy a párok szerelme végtelen és örök maradjon. Mivel sokan a világ legvégső pontjának tartják, több romantikus mese, szerelmi történet kötődik hozzá. Lásd: Tianya Haijiao :) 

img_20141226_211516.jpg

 Hainanról annyit kell tudni, hogy Kína legkisebb legdélibb tartománya, egy nagyobb sziget, plusz néhány kisebb sziget. Mivel egész évben szuper az idő, illetve nincs szmog, így rengeteg a turista. A tengerpart, standok színvonala szerintem hozza a thaiföldi színvonalat, nagyon szépen rendben és tisztán van tartva mind a parkok, mind a strandok. Sőt mivel Kína, így még kevesebb a nyelvi nehézség is, mint a szomszédos országokban. Kínában élő külföldieknek nagyon ajánlom:) Tartomány legnagyobb városa Haikou, azonban a turisták kedvenc úti célja Sanya.

 A város maga sokkal kisebb és egyszerűbb mint Qingdao. Felhőkarcolók, magas épületek ne nagyon jellemzik. A városképet a sok zölddel, pálmafával, rengeteg motorosossal és gyönyörű tengerparttal lehet jellemezni.

 Kék ég, pálmafák, 30 fok és kék karácsonyfa. Furcsa és szoktalan párosítás, de Kínában készült, és december végén.. ez meg is magyarázza a furcsaságokat. 

dscf5164.jpg

 A bevásárlóközpont mellett kisebb csarnokban U alakban rengeteg tengeri herkentyűs, gyümölcsös, fagyis árus van, mindenféle finomsággal.

 

 Oroszok, orosz felirat, orosz nyelv mindenhol. Sanyan a turisták 90% orosz, így sok kínai tud is oroszul, az éttermekben oroszul van az étlap, oroszul vannak kiírva a dolgok angol helyett. Sőt a kínaiak folyamatosan oroszul szóltak hozzám, az eltévedt orosz turisták, akik hallották, hogy kínaiul cseverészek a helyiekkel, nem egyszer kértek segítéset oroszul. Ugyebár itt mindenki szerint orosz vagyok, vagy orosz az anyanyelvem stb.  :) Elég vicces volt. Mivel semmit nem tudok oroszul, így az első napokban nem nagyon esett le, hogy oroszul beszélnek hozzám, azt hittem a helyi nyelvjárás miatt ilyen fura a nyelv. Persze Iana hamar felébresztett, mivel ő persze mindent értett. :)

dscf5161.jpg

 

 Főnix sziget + szemben elterülő strand! A kép nem adja vissza milyen is valójában. Ezek az épületek hotelek, éjszaka gyönyörűen ki vannak világítva. Kicsit túlzás, de várost emiatt kínai Dubainak is szokták nevezni. (sztem az elnevezést kitalálók lehet még képen sem nagyon látták Dubait. :D)

dscf4997_1.jpg

dscf5021.jpg

 

 Új apartmanokat építenek a városszélén. Nem tudom virág vagy inkább valami növény leveleire akar-e majd hasonlítani, de mindenesetre jól néznek ki. A város tényleg úgy tűnik, mintha most lenne épülőben. Sok helyen volt építkezés, új beruházások hotelekre stb.

20141225_121831_masolata_masolata.jpg

20141225_121851_masolata.jpg

 

 A város másik arca. Itt teljesen olyan érzésem volt, mintha vissza mentem volna Vietnámba. A emberek, az öltözködés, a kalapok, az épületek, a környezet, az életforma mind visszaidézte bennem a Hanoi-i emlékeket. Erre még rátett a sanyahua, a helyi nyelvjárás is. Szinte mindent máshogy mondanak, a köszönésre, a számokra (1,2,3,4) mindenre külön szavuk van, de szerencsére az írásjegyek ugyanazok. :) Éttermekben, egyéb helyeken nem volt nehézség, sőt kisebb nagyobb nehézséggel mindenki beszéli a putonghuát, így jól boldogultunk. Mindenesetre a hainani, vagy sanyai nyelvjárás is hasonlít a vietnámi nyelvre. Szóval aki érdeklődik Vietnám iránt, lehet elég ha csak Hainanra megy nyaralni. :)

micromsg_1419485340425.jpg

 

 Trópusi éghajlat egyenlő sokféle finom trópusi gyümölcs. Jól felszívtuk magunkat vitaminokkal a télre a sok gyümölcsnek, gyümölcs shakeknek köszönhetően. Na meg persze sok érdekeset láttunk, néha nem győztük a piacon végig kérdezni az árust. :)

20141225_133427.jpg

 

Baby Buddha alakúra termett ginseng gyümölcs. + egyéb finomságok :)

dscf5036.jpg

dscf5038.jpg

 

 Mangosteem, egyik legfinomabb gyümölcs. Először tavaly Kambodzsában ettem. Qingdaoban elég drága így nem nagyon veszek. Sanyan szerencsére majdnem feléért adták. :)

dscf5039.jpg

Szólj hozzá

utazás kínaiak sanya hainan